نبولایزر و هوازی ها یکی از مهمترین ابزارهای پزشکی هستند که جهت استنشاق داروهای تنفسی به کار می روند. این دستگاه ها شرایطی ایجاد می کنند که تنفس فرد به حالت عادی برگردد. بدون شک تنفس یکی از حیاتی ترین نیازهای هر انسانی است که در صورت بروز مشکل در ریه ها با اختلال مواجه خواهد شد.
جهت تامین اکسیژن مورد نیاز ریه ها و دفع دی اکسید کربن از آنها باید تنفس درست و اصولی داشته باشید، اما در برخی از مواقع افراد به بیماری های ریوی و تنفسی مانند آسم، برونشیت، کرونا و بسیاری از بیماری های دیگر تنفسی مبتلا می شوند که حجم ریه های آنها از طریق ضایعات خونی و مایعات پر خواهد شد. در این صورت تنفس آنها کند می شود و برای درمان باید داروهای استنشاقی مصرف کنند.
این داروها از طریق نبولایزر و هوازی ها به ریه ها می رسد و درمان افراد را سریع تر انجام می دهد. جهت آشنایی بیشتر با این تجهیزات پزشکی به شما توصیه می کنیم که این مقاله را تا انتها بخوانید.
نبولایزر و هوازی ها چه دستگاه هایی هستند؟
از جمله لوازم پزشکی که کاربرد بسیاری در این حیطه دارد نبولایزرها هستند. این دستگاه در مواردی استفاده می شود که افراد به بیماری های تنفسی شدید مبتلا هستند و مصرف دارو به روش های خوراکی یا تزریقی نتیجه ای را برای آنان به همراه نخواهد داشت.
در این صورت پزشک از نبولایزر و هوازی ها استفاده می کند تا دارو را به صورت هوای استنشاقی درآورد و مستقیما به ریه افراد وارد کند. در این صورت اثر بخشی دارو و تاثیر آن در درمان بیماری های تنفسی بیشتر خواهد شد.
این دستگاه تنها روی ریه افراد تاثیرگذار است بنابراین اثری روی دیگر اندام های بدن ندارد. برخی از داروهای خوراکی و تزریقی ممکن است عوارضی داشته باشند، اما دستگاه نبولایزر هیچ گونه تاثیر مخربی روی بدن ندارد. زیرا دارو استنشاقی را به سرعت به ریه ها انتقال می دهد و درمان بیماری های تنفسی را از این طریق امکان پذیر می کند. امروزه انواع متفاوت خانگی این دستگاه ها تولید می شود که بیماران تنفسی بسیار از آن استقبال می کنند.
نحوه کارکرد دستگاه نبولایزر چگونه است؟
دستگاه نبولایزر دارای چند بخش مجزا است که در ارتباط با یکدیگر کار می کنند. در مرحله اول دستگاه مورد نظر را روی سطحی صاف قرار می دهند تا دارو را به مخزن آن وارد کنند. با برداشتن کلاهک نبولایزر و هوازی ها دارو داخل محفظه این دستگاه ریخته شده و جهت جلوگیری از خروج آن به بیرون کلاهک مجددا روی دستگاه بسته می شود.
جهت استنشاق این دارو لوله اکسیژن به انتهای کلاهک این دستگاه متصل می شود و سمت دیگر لوله به دستگاه کمپرسور هوا وصل خواهد شد. در این صورت جهت تنفس دارو دهانه در داخل دهان قرار می گیرد و تنفس به آرامی انجام می شود.
کمپرسور را که روشن کنید دارو و اکسیژن مورد نیاز به ریه بیمار خواهد رسید. در این صورت دارو با دم و بازدم کوتاه و عمیق به ریه ها وارد می شود. بعد از این که تمام مایع موجود در مخزن نبولایزر و هوازی ها تمام شد آن را از روی صورت بردارید و با آب گرم و صابون بشویید.
این دستگاه مایعات دارویی را به ذرات ریز تقسیم می کند و از این طریق آنها را به وسیله راه های هوایی به داخل ریه می فرستد که این کار توسط کمپرسور یا دستگاه پمپ هوا در نبولایزر انجام می شود.
نبولایزر و هوازی ها چه انواعی دارند؟
این دستگاه را در دو دسته بندی زیر قرار می دهند.
- دستگاه کمپرسوری
- دستگاه اولتراسونیک
هر کدام از این دستگاه ها دارای ویژگی ها و کارکرد مخصوص به خود هستند که در ادامه به توضیح آنها می پردازیم.
دستگاه کمپرسوری
این نوع از دستگاه های نبولایزر یکی از کاربردی ترین و معمول ترین دستگاه های تنفسی و دارویی هستند که در عرصه پزشکی تولید شده اند. ابعاد و وزن دستگاه کمپرسوری بسیار کم است و این امر مزیت های بسیاری را برای افراد ایجاد می کند. از این طریق حمل این دستگاه به راحتی امکان پذیر خواهد شد.
دستگاه اولتراسونیک
این دستگاه از جمله جدیدترین دستگاه های نبولایزر و هوازی ها است که نقش بسیار مهمی در درمان بیماری های تنفسی و ریوی دارد. ابعاد و وزن این دستگاه ها بیشتر از دستگاه کمپرسوری است و از طریق امواج فراصوت داروها را به ذرات کوچکتر و استنشاقی تبدیل می کند تا از طریق تنفس به طور مستقیم به ریه ها وارد شوند.
این دستگاه ها به صورت دیجیتالی تولید می شوند و جز بهترین و پیشرفته ترین دستگاه های تنفسی هستند که از طریق امواج فراصوت و صفحات مشبک مولکول های دارویی را به ذرات ریز تنفسی تبدیل می کنند.
دستگاه نبولایزر و هوازی ها چه کاربردی دارند؟
این دستگاه ها به بیماران تنفسی کمک می کنند که داروهای خود را به صورت استنشاقی دریافت کنند. تاثیر داروهایی که از طریق این دستگاه ها و از راه تنفس به ریه وارد می شود بسیار بیشتر از داروهای خوراکی و تزریقی است. به همین دلیل این دستگاه ها کاربرد بالایی در پزشکی دارند. در ادامه برخی از این کاربردها را بیان می کنیم.
- افزایش کارایی ریه ها در جذب اکسیژن و دفع گازهای دی اکسید کربن
- تقویت ماهیچه های ریه و بهبود عملکرد آن ها
- درمان بیماری های ریوی و جلوگیری از تجمع مایعات در ریه ها
- افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن و فعالیت های کلی آن
- درمان سرفه های ناشی از بیماری های تنفسی
- جلوگیری از ابتلا افراد به آتلکتازی
- پیشگیری از چسبندگی ریه ها
- بهبود گردش جریان خون در بدن
- جلوگیری و کاهش دردهای عضلانی و اسپاسم ریوی
- کاهش درد و فشار موجود در قفسه سینه
- ایجاد رطوبت در هوا و جلوگیری از خشکی گلو در زمان تنفس با ماسک اکسیژن
دستگاه نبولایزر و هوازی ها از جمله دستگاه هایی هستند که امکان استنشاق داروها را برای بیماران ریوی و تنفسی ایجاد می کنند. از این طریق داروها به سرعت و مستقیما جذب ریه می شوند و تنفس و درمان را برای این بیماران راحت تر خواهند کرد.