اسپکلوم واژینال چیست؟ انواع اسپکلوم و موارد استفاده از آن
اسپکلوم واژینال ابزاری است که پزشکان در معاینه لگنی در بانوان از آن استفاده میکنند. این دستگاه ساختهشده از فلز یا پلاستیک است. نوع فلزی آن دائمی و نوع پلاستیکی آن یکبار مصرف است. این دستگاه دارای یک لولا به شکل منقار اردک یا دهان دلفین است. اسپکولوم واژینال در اندازههای مختلف وجود دارد. در ادامه ضمن بررسی انواع اسپکلوم، به موارد استفاده از آن خواهیم پرداخت.
انواع اسپکلوم
اسپکلوم در مواردی که فرد مشکوک به انواع ناهنجاریهای رحمی و واژینال است به کار برده میشود. رایجترین نوع اسپکلوم، اسپکلوم سیمز است که از گذشتههای دور مورد استفاده قرار میگرفته است. بعدها کوسکو تغییراتی در شکل ظاهری این دستگاه ایجاد کرد و آن را اسپکلوم کوسکو نامگذاری کرد. این اسپوکلوم نیز نوعی اسپوکلوم تک تیغه است؛ اما دارای تیغهای باریکتر و ظریف تر از سیمز است. اسپکلومهای دوتیغه نیز امروزه کاربرد گستردهای در درمان بیماریهای مرتبط با زنان دارند. دو نوع رایج اسپکلوم دوتیغه عبارتاند از:
- اسپکلوم سنگین
- اسپکلوم گریوز
اسپکلوم سنگین
اسپکلوم سنگین دارای تیغههایی مختلف برای تنظیم در موقعیتهای متفاوت است. این نوع اسپکلوم دارای روکش فولاد ضد زنگ است. اسپکلوم سنگین میتواند به حالت کوتاه و پهن یا باریک و بلند تنظیم شود.

اسپکلوم گریوز
اسپکلوم گریوز نیز نوعی دیگر از اسپکلومهای واژینال است. این نوع اسپکولوم واژینال در ابعاد مختلفی با تیغههای بلند، کوتاه و متوسط است. اسپکلوم گریوز بزرگترین اسپکلوم واژینال میباشد.
نکته1: انواع دیگری از اسپکلوم های دو تیغه وجود دارد از جمله اسپکلوم هافمن و پدرسون که بیشتر برای دختران کم سن و سال و نابالغ مورد استفاده قرار میگیرند. هر دو اسپکلوم ذکر شده، بلند و بسیار ظریف هستند. اسپکلوم هافمن ظریفتر از اسپکلوم پدرسون میباشد. به این دو نوع، اسپکلوم اطفال نیز گفته می شود.
انواع اسپکلوم از نظر جنس
انواع اسپکلوم از نظر جنس نیز متفاوت است که باعث میشود موارد استفاده از آنها نیز متفاوت باشد. در حالت کلی میتوان انواع اسپکلوم را به دو دسته تقسیم کرد:
- اسپکلوم واژینال پلاستیکی (اسپکلوم واژینال یکبار مصرف)
- اسپکلوم واژینال فلزی
نکته: اسپکولومهای پلاستیکی (که به آنها اسپکلوم یکبار مصرف نیز گفته میشود) برای معاینات معمولی و اورژانسی استفاده میشوند. درصورتیکه اسپکلوم واژینال فلزی بیشتر در اتاق عمل و حین عمل جراحی استفاده میشود.
پزشکان از اسپکولوم واژینال برای باز نگهداشتن دیوارههای رحم در طول معاینه استفاده میکنند. این وسیله به آنها اجازه میدهد تا واژن و دهانه رحم را راحتتر ببینند. بدون اسپکلوم، پزشک نمیتواند یک معاینه جامع لگنی انجام دهد و در چنین مواقعی تشخیص بیماری دشوار خواهد بود.
تاریخچه اختراع اسپکلوم واژینال
این دستگاه به دلیل اهمیت بالایی که در روند درمانی زنان داشت مورد نقد و بررسی بسیاری قرار گرفت. متخصصان برای اینکه این دستگاه عملکرد بهتری داشته باشند تغییراتی در ساختار کلی آن ایجاد کردند. سرانجام دستگاه به شکل امروزی درآمد. در ادامه به موارد زیر در مورد تاریخچه اختراع اسپکلوم واژینال خواهیم پرداخت:
- اختراع اولین دستگاههای مشابه اسپکلوم
- سیر تحول دستگاه اسپکلوم
- پیشرفت علوم پزشکی و تولید طرح نهایی اسپکلوم
- طراحی نوع جدید اسپکلوم و مشکلات استفاده از آن
اختراع اولین دستگاههای مشابه اسپکلوم
تا سال 1800، چیزی که امروزه اسپکولوم نامیده میشود اختراع نشده بود. پیش از این، متخصصان نمیتوانستند مشکلاتی را که در بافتهای رحم اتفاق میافتاد، بهدرستی تشخیص دهند. به همین دلیل به دنبال یافتن راهی برای مشاهده دهانه رحم بودند و برای این منظور ابزارهای مشابهی با کارایی کمتر استفاده میکردند. امروزه اسپکلوم واژینال، متخصصان مراقبتهای بهداشتی را قادر میسازد تا تشخیص بهتری را ارائه دهند.
از سال 2019، متخصصان زنان بهطور معمول از اسپکولوم برای معاینات واژینال استفاده میکنند. طبق گفته محققان، معاینات دهانه رحم و واژینال در شناسایی ناهنجاریها و بیماریهای رحم، مانند کیستها و سرطانها، بسیار مهم هستند.
سیر تحول دستگاه اسپکلوم
قبل از سال 1800 میلادی، پزشکان از دستگاههایی مشابه اسپکولوم واژینال برای اهداف مختلف در پزشکی استفاده میکردند. به گفته آنتونی تیزانو، متخصص زنان، پزشکان از دستگاههای مشابهی برای سوزاندن زخمهای داخل واژن و استفاده از زالو بر روی بافتهای دهانه رحم بهمنظور خونرسانی یا عمل برداشتن خون بیمار برای مقاصد درمانی احتمالی استفاده میکردند. تا قبل از آن دوره، دستگاههای مشابه اسپکلوم، سنگین و حجیم بودند و معمولاً از فلز ساخته می شدند.
در سال 1845، جیمز ماریون سیمز یک بیمارستان موقت خصوصی را برای درمانهای مرتبط با زنان افتتاح کرد. او برای معاینه لگنی از دستگاهی که شبیه به یک قاشق فلزی بود استفاده میکرد. او این دستگاه را Sims Speculum نامید که یکی از اولین نمونههای اسپکولوم مدرن بود و هنوز توسط پزشکان استفاده میشود.

در سال 1870، ادوارد گابریل کوسکو، دستگاه سیمز را اصلاح و طرح نوک اردک را اختراع کرد که پزشکان تا به امروز از آن استفاده میکنند. در سال 1878، پزشک توماس گریوز اسپکلومی بر اساس طرح کوسکو ساخت که شامل دوتیغه فلزی خمیده بود. تعداد زیادی از پزشکان و دانشمندان این طرح را بهتدریج در طول 150 سال گذشته اصلاحکردهاند.
پیشرفت علوم پزشکی و تولید طرح نهایی اسپکلوم واژینال
پزشکان با استفاده از ابزارهایی مانند اسپکولوم و فورسپس، روش زایمانی را که مردم به آن بهعنوان یک پدیده طبیعی نگاه میکردند، به یک روش پزشکی تبدیل کردند. طی سالهای بعد، ایجاد تغییرات سازنده در طرحهای اسپکلومهای سیمز و گریوز ادامه یافت؛ بااینحال طرحهای اصلی آنها در طول تاریخ تقریباً یکسان باقی ماندند. در سال 1968، شرکت محصولات پزشکی Welch Allyn خطی از اسپکولومها با اندازههای کوچکتر و متوسط را راهاندازی کرد.
در اواخر دهه 1900 و در دهه 2000، مخترعان شروع به تولید طرحهای جایگزین برای اسپکولومها، از جمله اشکال و اندازههای مختلف کردند تا ناراحتی کمتری حین معاینه ایجاد کند. امروزه پزشکان همچنان به دنبال ایجاد طرحی کاربردیتر برای انواع اسپکلوم هستند.
نوع جدید اسپکلوم و مشکلات استفاده از آن
در سال 2005، شرکت پزشکی FemSuite تاییدیه سازمان غذا و داروی ایالاتمتحده را در مورد اسپکلوم واژینال بادی خود به نام FemSpec دریافت کرد. این شرکت توصیف کرد که وقتی پزشک از این دستگاه در بیمار استفاده میکند، مانند یک کاف فشارخون، این دستگاه را بهآرامی باد میکند. این دستگاه به پزشکان اجازه میدهد تا دهانه رحم را بهوضوح مشاهده کنند. در سال 2008، FemSuite اعلام کرد که FemSpec به دلیل مقاومت کادر پزشکی که نمیخواستند اسپکولوم فلزی سنتی را با یک اسپکلوم بادی جایگزین کنند، دیگر تولید نخواهد شد. به گفته کپسالیس، محقق زنان و زایمان، این وسیله بادی دید پزشک از دهانه رحم را مختل میکرد و دیوارههای واژن را کاملاً پنهان یا مبهم نشان میداد. علاوه بر این، دیوارههای واژن فشار قوی به دستگاه وارد میکنند که ابزار بادی ممکن است نتواند آن را تحمل کند.
در سال 2014، اعضای کالج پزشکان اعلام کردند که از انجام معاینات لگنی با استفاده از اسپکولوم در زنان (به جز در موارد اورژانسی) خودداری شود تا هم در هزینه صرفهجویی شود و هم اضطراب ناشی از آزمایشات مکرر واژینال در زنان کاهش یابد. امروزه استفاده از اسپکلوم واژینال بسیار رواج یافته و طراحی آن نیز طی گذر زمان پیشرفت میکند.
آیا استفاده از اسپکلوم واژینال عوارضی به همراه دارد؟
تا زمانی که اسپکولوم استریل باشد، خطرات نادری در ارتباط با استفاده از اسپکولوم واژینال وجود دارد. بزرگترین مشکل، ناراحتی در طول معاینه لگن است. منقبض کردن عضلات میتواند ناراحتی در حین آزمایش را افزایش دهد.
در چه مواقعی نیاز به استفاده از اسپکلوم است؟
این دستگاه میتواند به تشخیص هرگونه شرایط یا مشکل در اندام تحتانی کمک کند. تشخیص بیماری با استفاده از اسپکولوم معمولاً فقط چند دقیقه طول میکشد. درصورتیکه فرد علائمی مانند:
- تحریک
- سرخی
- زخم
- خارش
- ورم و ...
داشته باشد، بیمار نیاز به معاینه لگنی خواهد داشت تا پزشک بتواند علل این مشکل را تشخیص دهد. برخی دیگر از علائم مشکوک برای انجام معاینه واژینال عبارتاند از:
1: خونریزی یا ترشح غیرمعمول واژینال
2: سابقه خانوادگی سرطان
3: بررسی نگرانی در مورد سرطان تخمدان، کیست، بیماریهای مقاربتی و سایر مشکلات زنان و زایمان
نکته 1: گاهی اوقات پزشک، معاینات واژینال در بارداری را توصیه میکند که در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت.
نکته 2: معاینه واژینال برای عفونت نیز انجام میشود.
آزمایشات و معایناتی که اسپکلوم در آنها مورد استفاده قرار میگیرد.
دستگاه اسپکلوم اهمیت زیادی در تشخیص و درمان بیماریهای زنان دارد. به همین دلیل در آزمایشها و معاینات زیادی مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از این موارد عبارتاند از:

- معاینات لگنی
- آزمایشات پاپ اسمیر
- کولپوسکوپی
- بیوپسی
- HPV
- معاینات بارداری
- هیستیروسکوپی
تست پاپ اسمیر چیست؟
هنگامیکه آزمایش پاپ اسمیر را انجام میدهید، پزشک از اسپکلوم واژینال استفاده میکند. این آزمایش سلولهای غیرطبیعی دهانه رحم را بررسی میکند. سلولهای غیرطبیعی در صورت عدم درمان ممکن است منجر به ایجاد سرطان دهانه رحم شوند.
روش انجام آزمایش پاپ اسمیر
در طی آزمایش پاپ اسمیر، پزشک از یک سواب برای جمعآوری نمونه کوچکی از سلولها از دهانه رحم استفاده میکند. نمونهبرداری معمولاً پس از بررسی واژن و دهانه رحم و قبل از برداشتن اسپکولوم توسط پزشک انجام میشود.
شرایط سنی انجام آزمایش پاپ اسمیر
1: اگر شما بین سنین 21 و 65 سال هستید، لازم است که هر سه سال یکبار آزمایش پاپ اسمیر انجام دهید.
2: اگر بین 30 تا 65 سال سن دارید، میتوانید هر پنج سال یکبار آزمایش پاپ اسمیر را با آزمایش HPV جایگزین کنید یا هر دو را با هم انجام دهید.
3: اگر بیش از 65 سال سن دارید، با پزشک خود در مورد اینکه آیا هنوز به آزمایش پاپ اسمیر نیاز دارید یا خیر صحبت کنید.
4: اگر آزمایشات گذشته شما نرمال بوده است، ممکن است نیازی به تکرار آزمایش نداشته باشید.
حدود یک تا سه هفته طول میکشد تا نتیجه آزمایش پاپ اسمیر به دست آید. نتایج میتواند طبیعی، غیرطبیعی یا نامشخص باشد. اگر طبیعی است، به این معنی است که پزشک شما هیچ سلول غیرطبیعی پیدا نکرده است.
اگر آزمایش پاپ اسمیر نرمال نباشد، یعنی برخی از سلولها غیرطبیعی هستند. این لزوماً به این معنی نیست که فرد سرطان دارد؛ اما ممکن است برای اطمینان آزمایشات بیشتری نیاز باشد. اگر تغییرات سلولی جزئی باشد، ممکن است یک آزمایش پاپ اسمیر دیگر را فوراً یا در عرض چند ماه از شما بگیرند. اگر تغییرات شدیدتر باشد، پزشک ممکن است بیوپسی را توصیه کند.
علل نتایج غیرطبیعی یا نامشخص پاپ اسمیر:
نتیجه نامشخص به این معنی است که آزمایشها نمیتوانند تشخیص دهند که سلولهای دهانه رحم طبیعی هستند یا غیرطبیعی. در این مورد، ممکن است پزشک از شما بخواهد شش ماه تا یک سال دیگر برای آزمایش پاپ اسمیر مجدداً مراجعه کنید. برخی از شایعترین علل نامشخص یا غیرطبیعی بودن نتیجه پاپ اسمیر عبارتاند از:
1:HPV (که شایعترین علت آن است و در ادامه بیشتر آن را بررسی خواهیم کرد)
2: انواع عفونتها، مانند عفونت قارچی
3: رشد غدد خوشخیم یا غیر سرطانی
4: تغییرات هورمونی، مانند دوران بارداری
5: مشکلات سیستم ایمنی
اهمیت تست پاپ اسمیر
انجام پاپ اسمیر در فاصلههای زمانی مشخص بسیار مهم است. حدود 13000 مورد جدید سرطان مهاجم دهانه رحم و حدود 4000 مورد مرگ ناشی از این بیماری در جهان در حال وقوع است. سرطان دهانه رحم در زنان 35 تا 44 ساله شایعترین است.
تست پاپ اسمیر، یک روش عالی برای تشخیص، پیشگیری و درمان سرطان دهانه رحم( یا پیشسرطان) است. در حقیقت، پژوهشها نشان میدهند که با رواج استفاده از اسپکلوم واژینال و انجام آزمایش پاپ اسمیر، میزان مرگ و میر ناشی از سرطان دهانه رحم بیش از 50 درصد کاهش یافته است.

کولپوسکوپی چیست؟
یکی دیگر از موارد استفاده از اسپکلوم واژینال، انجام معاینات کولپوسکوپی است. کولپوسکوپی روشی است که برای بررسی دقیق دهانه رحم، واژن و مقعد از نظر علائم بیماری استفاده میشود. پزشک در طول کولپوسکوپی از اسپکلوم استفاده میکند. در صورت غیرطبیعی بودن نتیجه تست پاپ اسمیر، پزشک ممکن است کولپوسکوپی را توصیه کند.
عملکرد کولپوسکوپی چگونه است؟
کلمه "کولپوسکوپ" ریشه یونانی دارد که kolpos به معنای واژن و کوپی به معنای دیدن است. اکنون میخواهیم ببینیم اصل کار آن چیست؟
کولپوسکوپی بهمنظور مشاهده تغییرات در سطح دهانه رحم و آسیبشناسی برای انجام بیوپسی صورت می گیرد. این دستگاه توسط یک منبع نور و دوربین کولپوسکوپی که در دهانه رحم قرار میگیرد کنترل میشود.
موارد انجام کولپوسکوپی
چنانچه پزشک در طول کولپوسکوپی علائمی از سلولهای مشکوک را پیدا کند، میتواند نمونهای از بافت را برای انجام آزمایش (بیوپسی) جمعآوری کند. از کولپوسکوپی میتوان برای تشخیص موارد زیر استفاده کرد:
- زگیل ناحیه تناسلی
- علائم مشکوک به سرطان دهانه رحم
- تغییرات پیش سرطانی در دهانه رحم
- تغییرات پیش سرطانی در بافتهای واژن
- تغییرات قبل از سرطان مقعد
نکاتی که باید قبل از معاینه واژینال کولپوسکوپی رعایت کرد:
نکاتی وجود دارند که باید قبل از انجام آزمایش واژینال کولپوسکوپی انجام شود. جهت آماده شدن برای کولپوسکوپی، پزشک موارد زیر را به بیمار توصیه خواهد کرد:
1: از انجام کولپوسکوپی در طول دوره پریود خودداری شود.
2: یک یا دو روز قبل از کولپوسکوپی رابطه جنسی صورت نگیرد.
3: یک یا دو روز قبل از کولپوسکوپی از تامپون استفاده نشود.
4: دو روز قبل از کولپوسکوپی داروهای واژینال مصرف نگردد.
نکته: میتوان قبل از انجام کولپوسکوپی از مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کرد.
نکات بعد از کولپوسکوپی
اگر پزشک شما در طول معاینه کولپوسکوپی نمونه بیوپسی نگیرد، پس از اتمام معاینه هیچ محدودیتی برای فعالیتهای شما وجود نخواهد داشت. ممکن است در یکی دو روز بعد لکه بینی یا خونریزی بسیار خفیف را تجربه کنید.
اما اگر نمونه بیوپسی در طول معاینه کولپوسکوپی گرفته شد، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- درد در ناحیه واژن که یک یا دو روز طول میکشد.
- خونریزی خفیف که چند روز ادامه خواهد داشت.
- ترشحات تیره رنگ
نکته: در طی این مدت میتوانید از پد بهداشتی استفاده کنید.
کولپوسکوپی اولین ابزار در کشورهای پیشرفته برای تشخیص ناهنجاریهای دهانه رحم پس از مشاهده نتیجه غیرطبیعی از آزمایش پاپ اسمیر است. ممکن است انجام آن کمی پرهزینه باشد. دقت بالای این آزمایش آن را به یک ابزار اسکن ایده آل تبدیل کرده است.
بیوپسی چیست؟
بیوپسی یکی دیگر از مواردی است که با استفاده از اسپکلوم واژینال انجام میشود. بیوپسی روش جمعآوری یک نمونه آزمایشگاهی رحم برای بررسی ناهنجاریهای احتمالی و پیشگیری و درمان آن است. این آزمایش پس از مشاهده نتایج مشکوک از کولپوسکوپی انجام میشود.
علائمی که نیاز به انجام آزمایشات بیوپسی دارند
- زگیل ناحیه تناسلی
- التهاب دهانه رحم (سرویکس)
- تغییرات پیش سرطانی در بافت دهانه رحم
- تغییرات پیش سرطانی در بافتهای واژن
- تغییرات پیش سرطانی در مقعد
انواع بیوپسی
انواع بیوپسی بستگی به بافتی که نیاز به نمونهبرداری دارد، ممکن است ساده یا کمی پیچیده باشد. میزان درد در طول بیوپسی به نوع بافتی که برداشته میشود بستگی دارد. انواع آزمایش بیوپسی عبارت است از:
- بیوپسی دهانه رحم
- بیوپسی واژن
بیوپسی دهانه رحم
بیوپسی دهانه رحم باعث ناراحتی خفیفی میشود، اما معمولاً زیاد دردناک نیست. ممکن است کمی فشار یا گرفتگی احساس کنید.
بیوپسی واژن
بیوپسی از ناحیه واژن میتواند دردناک باشد؛ بنابراین، پزشک ممکن است از یک بیحسی موضعی برای بیحس کردن این ناحیه استفاده کند.
نکته: پزشک شما ممکن است از یک محلول شیمیایی برای کاهش خونریزی در ناحیه بیوپسی استفاده کند.
تفاوت کولپوسکوپی و بیوپسی چیست؟
در کولپوسکوپی پزشک یک ابزار بزرگنمایی مخصوص به نام کولپوسکوپ را در فاصلهای نزدیک از اسپکلوم واژینال قرار میدهد. نور روشنی از این دستگاه ساطع میشود. عدسیهای این دستگاه مانند دوربین دوچشمی عمل میکند. در کولپوسکوپی، پزشک از مادهای برای ایجاد التهاب در سلولهای مشکوک دهانه رحم استفاده میکند.
اگر طی معاینه کولپوسکوپی پزشک ناحیه مشکوکی را پیدا کند، ممکن است نمونه کوچکی از بافت را بهعنوان نمونه آزمایشگاهی بردارد. این جمعآوری بافت، بیوپسی نام دارد. پزشک از ابزاری تیز برای بیوپسی استفاده میکند. اگر چندین ناحیه نیاز به نمونهبرداری داشته باشد، پزشک چندین نمونه بیوپسی میگیرد.
HPV چیست؟
HPV یک عفونت شایع و علت اصلی بیشتر تومورهای سرطانی دهانه رحم است. سیگار کشیدن در زنان، آنان را مستعد درگیری ناهنجاریهای دهانه رحم میکند. بدون درمان مناسب، ناهنجاریهای جزئی ممکن است به ضایعات پیش سرطانی تبدیل شوند. درمانهای متفاوتی برای ضایعات بزرگ وجود دارد که عمدتاً از طریق کرایو کوتر، الکتروکوتر یا لیزر انجام میگیرد.
احتمال سرطانی شدن بافتهای مشکوک دهانه رحم چقدر است؟
اگر آزمایشات کولپوسکوپی شما گزارشی از وجود بافتی مشکوک را به دنبال داشت، آزمایش بیوپسی میتواند سطح خطرناک بودن این بافتها را مشخص کند. در ادامه انواع بافتها و توضیحات هر یک از آنها را خواهیم دید:
در CIN1 سلولها بهاحتمال زیاد سرطانی نمیشوند و معمولاً نیازی به درمان نخواهید داشت. معمولاً بعد از 12 ماه آزمایش غربالگری دیگری برای بررسی اینکه آیا سلولهای غیرطبیعی از بین رفتهاند یا خیر انجام خواهید داد. در CIN2 احتمال سرطانی شدن سلولها متوسط است. معمولاً درمان برای حذف آنها توصیه میشود، اما نه همیشه. در CIN3 احتمال سرطانی شدن سلولها زیاد است و درمان برای حذف آنها توصیه میشود. در CGIN احتمال سرطانی شدن سلولها بسیار زیاد است و سریعاً درمان برای حذف آنها انجام میشود.
نکته 1: CGIN مخفف نئوپلازی داخل اپیتلیال دهانه رحم است.
نکته 2: در برخی از موارد کولپوسکوپی و بیوپسی، سرطان دهانه رحم را تشخیص میدهند. اگر این اتفاق بیفتد، شما به تیمی از متخصصان ارجاع داده میشوید تا در مورد درمان مشورت کنند و برای روش درمان تصمیم بگیرند.
معاینه واژینال در بارداری
استفاده از سونوگرافی جزء لاینفک اقدامات پزشکی معمول در پیگیری بارداری است و پزشکان معمولاً به استفاده از معاینه واژینال در بارداری متوسل میشوند. در ماههای اول بارداری (بهخصوص در برخی موارد پیچیده که نیاز به بررسی وضعیت جنین از ابتدای بارداری است) این آزمایش انجام میگیرد.
دلایل انجام معاینات واژینال در بارداری
مراجعه به معاینات واژینال در بارداری تنها در موارد نادری انجام میشود که معمولاً برای پیگیری بارداری در ماههای اول بارداری انجام میشود، زیرا نتایج سونوگرافی شکم واضح یا قطعی نیست. موارد انجام معاینه واژینال در بارداری عبارتاند از:
- بررسی وضعیت جنین
- عدم تطابق نتایج آزمایش
- بارداریهای پر ریسک
بررسی وضعیت جنین
سونوگرافی واژینال اغلب برای تایید بارداری، بررسی ضربان قلب جنین، ثبت اندازه و موقعیت جنین و بررسی بارداری در دوقلوها استفاده میشود.
عدم تطابق نتایج آزمایشات
اکثر مواردی که پزشکان در دوران پیشرفته بارداری به انجام معاینات واژینال متوسل میشوند، مواردی است که فرد باردار عوارضی را پشت سر میگذارند و یا نتایج آزمایشگاهی او باهم مغایرت دارند. این معاینات به جلوگیری از سقط جنین کمک بسیاری میکند.
بارداریهای پر ریسک
معاینات واژینال در ابتدای بارداری در مواردی که فرد باردار قبلاً دچار حاملگی خارج رحمی شده باشد، یک عمل ضروری است. در سهماهه آخر بارداری، معاینات واژینال به دلایلی مانند اندازهگیری دهانه رحم بهمنظور آمادگی برای زایمان انجام میگیرد. همچنین، معاینات واژینال برای بررسی احتمال وقوع زایمان زودرس و تشخیص هرگونه ناهنجاری در جفت یا دهانه رحم صورت میگیرد.
آیا معاینات واژینال باعث سقطجنین میشود؟
هیچ مدرک پزشکی مبنی بر وجود ارتباط بین معاینات واژینال زنان باردار در ماههای اول بارداری و وقوع سقطجنین وجود ندارد. بنابراین، نمیتوان معاینه واژینال را بهعنوان یک عامل ایجاد خطر برای بارداری نگاه کرد. انجام معاینات واژینال یک روش پیگیری ایمن و از نظر پزشکی کاملا قابلقبول است.
هیستروسکوپی چیست؟
هیستروسکوپی یا هیستروسکوپ (به انگلیسی: Hysteroscopy) نوعی آندوسکوپ پزشکی است که در برخی اهداف تشخیصی خاص استفاده میشود. این دستگاه حاوی عدسیهای هیستروسکوپ، مانند تلسکوپ یا میکروسکوپ است. این لنزها از طریق وارد کردن آندوسکوپ پزشکی از واژن تا رحم، به پزشک اجازه میدهند تا سطح داخلی واژن و رحم را بررسی کند. برخی از هیستروسکوپها شامل تجهیزات خاصی هستند که به پزشک اجازه میدهد تا مداخلات پزشکی سادهای مانند نمونهبرداری، برداشتن تومور از دیواره رحم یا درمان برخی از بیماریهایی که بر اندومتر تأثیر میگذارند را انجام دهد. در این مورد به آن هیستروسکوپی جراحی میگویند. اعمالی که با استفاده از هیستروسکوپی از طریق اسپکلوم واژینال انجام میشود با عملهایی که با روش سنتی باز کردن دیواره شکم انجام میشود بسیار تفاوت دارد؛ زیرا درد بعد از عمل کمتر و مدتزمان بستری کوتاهتر است. علاوه بر این، توانایی بازگشت به فعالیتهای عادی در عرض چند روز یا حداکثر ظرف یک هفته از دیگر مزایای استفاده از این روش است.
توصیههای قبل از انجام معاینات واژینال
زنانی که در مورد معاینات واژینال بسیار مضطرب هستند ممکن است در طول این عمل نسبت به کسانی که اضطراب خود را کنترل و مدیریت میکنند، درد بیشتری را تجربه کنند. زنانی که بسیار مضطرب هستند بهاحتمال زیاد از انجام معاینات خود صرفنظر میکنند. از پزشک خود در مورد بروشورهای مربوط به معاینات واژینال و لزوم و فواید انجام آن بپرسید. هرگونه سؤال یا نگرانی در مورد این روش را یادداشت کنید و از پزشک خود بخواهید قبل از شروع معاینه آنها را توضیح دهد.
سؤالات متداول
1: عوارض استفاده از اسپکلوم واژینال چیست؟
عوارض استفاده از این دستگاه بسیار نادر است. چنانچه دستگاه بهدرستی ضدعفونی شود عوارض جانبی خاصی به وجود نخواهد آمد.
2: آیا اسپکولوم موجب سقطجنین میشود؟
استفاده از اسپکولوم در دوران بارداری هیچگونه خطری برای مادر و جنین نخواهد داشت.
3: راههای درمان زگیل تناسلی چیست؟
زگیل تناسلی طی آزمایشات بیوپسی نمونهبرداری میشود و پس از تشخیص نوع آن، روش درمانی مناسب برای بیمار اتخاذ میشود.
نتیجهگیری
اسپکلوم واژینال یک دستگاه پزشکی است که به پزشکان و کادر درمان اجازه میدهد تا دهانه رحم را در طول معاینه لگن بهتر مشاهده کنند. موارد استفاده از اسپکولوم شامل معاینات واژینال، آزمایش پاپ اسمیر، کولپوسکوپی، بیوپسی، HPV، معاینه واژینال در بارداری، هیستروسکوپی و ... است. این دستگاه در طول تاریخ سیر تحول گستردهای داشته است. اهمیت استفاده از این دستگاه در علم پزشکی انکارناپذیر است. اسپکلوم واژینال در دو نوع پلاستیکی (یکبار مصرف) و فلزی موجود است. نوع یکبار مصرف آن در مطب پزشکی و برای معاینات معمولی و اورژانسی مورد استفاده قرار میگیرد. برای انجام سایر معاینات، آزمایشات و عمل جراحی واژینال، اسپکلوم فلزی مناسب تر است.
شما میتوانید انواع اسپکولوم واژینال استاندارد با جدیدترین طراحی را از تجهیزات پزشکی سدان تهیه نمایید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با قیمت اسپکلوم واژینال فلزی و پلاستیکی و سفارش کالا میتوانید با شماره تلفنهای ما تماس حاصل کنید. همچنین نظرات و پیشنهادات خود را با ما در سدان مد به اشتراک بگذارید.